Op de clubavond van 19 oktober hebben de aanwezige leden uitgebreid tekst en uitleg gehad over wat is straatfotografie en is het toegestaan. Zaterdag 29 oktober werd het geleerde in Coevorden in de praktijk uitgeprobeerd. Tja dat valt dan ook weer niet mee. Mensen hebben bepaalde ideeën over je ze wel of niet mag fotograferen. Om misverstanden te voorkomen onderstaand enig uitleg.

Definitie van straatfotografie

Volgens Wikipedia is straatfotografie het volgende:De 
Straatfotografie (Engels: street photography) is een fotografiegenre waarbij mensen op publieke plaatsen zoals straten, parken en metrostations gefotografeerd worden zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Het is een kunstzinnige vorm van candid camera-fotografie die natuurlijke in plaats van geposeerde foto’s oplevert. Straatfotografie blijft evenwel een moeilijk te definiëren genre, omdat het zich op het kruispunt bevindt van documentaire fotografie, het toeristisch kiekje en het fotojournalisme dat zich op faits divers richt.

Straatfotografie is verwant aan documentaire en journalistieke fotografie, met dit verschil dat niet de inhoud, maar de kunst van het fotograferen primeert. Een straatfotograaf werkt ook niet in opdracht en gaat als een vrijbuiter op jacht naar een unieke foto die op het intuïtief juiste moment wordt genomen: “le moment décisif” van Henri Cartier-Bresson. Het primaire doel is expressief: een subjectieve indruk geven van de ervaring van het dagelijkse leven in een stad.

De wetten en ethiek van straatfotografie.

In Nederland zijn de regels aardig helder. Je mag foto's nemen van mensen op straat en in openbare of publieke ruimtes, behalve als de geportretteerde een 'redelijk belang' heeft zich hier tegen te verzetten. Redelijk belang houdt in: als de geportretteerde kan aantonen dat hij als persoon geschaad wordt, kan de rechter bepalen of een publicatie is toegestaan. Als een persoon herkenbaar in beeld wordt gebracht en je wilt deze foto's wilt publiceren, ben je wettelijk verplicht om de regels van de Algemene Vordering Gegevensbescherming (AVG) toe te passen.

Mocht u uzelf in een foto terug zien en u hebt bezwaar meld het dan bij onze vereniging. Adressen vindt u op onze site WWW.fotoslag.nl

Wij wensen u veel plezier bij het bekijken van de foto’s.